Restaurant Basalt

Ligging

Wieringen – Den Oever

Den Oever is het op één na grootste dorp van Wieringen. De naam Den Oever stamt waarschijnlijk nog uit de vroege middeleeuwse (viking) tijd, waarin Wieringen nog geen deel uitmaakte van het vasteland. Alleen aan de oostkant was een verbinding met open water, de oever dus. Den Oever is gelegen aan het begin van de Afsluitdijk en daardoor het bekendst van alle dorpen van Wieringen.

Wat Den Oever de laatste jaren zeer geliefd heeft gemaakt voor mensen van buitenaf is zijn jaarlijkse Vistival en de Visserijdagen. Tijdens het Vistival (meestal het 3e weekend van juli op zaterdag) staat het hele haventerrein vol met marktkramen van lokale ondernemers. En door het vis promotie fonds kunt u voor een klein prikkie verschillende gebakken visjes komen proeven. Tijdens de Visserijdagen (ligt aan de waterstand, meestal rond 23/24/25 augustus) kunt u het hele weekend vrijdag t/m maandag komen feest vieren in Den Oever. Op de haven staat een grote feesttent en in het dorp vindt u elke dag de kermis. Verder worden er elke dag diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De maandag is de drukste en gezelligste dag, want dan kunt u gratis meevaren met de vissersvloot. Alle boten liggen er versierd bij met vlaggetjes en het meevaren is het moment waar het hele weekend naartoe wordt geleefd. Op de maandagavond wordt het feestelijk afgesloten met vuurwerk.

Op Wieringen zijn prachtige wandel- en fietstochten te maken. Wieringen is een zeer veelzijdig eiland. Het gebied bestaat uit polders, dorpen, havens, hoogtes en laagtes, strand en dijken. Met andere woorden: het landschap van een Waddeneiland, maar dan vlakbij het begin van de Afsluitdijk. Op de Afsluitdijk kunt u bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de Stevinsluizen. Maar er zijn nog meer hoogte punten om te bekijken. Neem de vissershaven in Den Oever, waar dit restaurant gevestigd is. Na een lekker kop koffie en een echte Wieringer Jodenkoek kunt u uw dag vervolgen door de polders, kogen (het laag land) en klieven (het hoog gelegen land) van Wieringen. Om vervolgens aan de andere kant van Wieringen terecht te komen. Daar kunt u de kustlijn langs het Amstelmeer vanaf Lutjestrand tot aan de haven van De Haukes bewonderen.

Als u een spannend dagje op het water wilt beleven bent u in Den Oever ook zeer op zijn plek. Zo gelegen aan de Waddenzee kunt u een groot aantal sportvisboten afhuren. Hier kunt u mee het wad op varen en daar de gehele dag genieten van de zeelucht, een hapje, drankje en vergeet het vissen niet. In het hoogseizoen zijn er opstapdagen om mee te gaan garnalen vissen en de zeehonden te gaan bekijken. Ook kunt u een uitleg krijgen over het wel en wee van het wad. Na afloop kunt u dan natuurlijk heerlijk bij restaurant Basalt op het terras nog genieten van een overheerlijk vers gebakken visje of natuurlijk een ander overheerlijk vers gerecht.

Den Oever kent weinig monumenten, net als de rest van Wieringen overigens. Opvallend (zeker voor een vissersdorp) is het ontbreken van een kerk. Vroeger was er “de kapel” die verbonden was met een gasthuis. Dit gebouw staat nu in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Bezichtigingen die het waard zijn om te bezoeken:

  • Wadden uitkijkpunt op Den Oever.
  • Molen “de Hoop” uit 1652 op Den Oever.
  • Vikings informatie centrum op Den Oever.
  • Monument “de verloren vissers” op Den Oever.
  • Robbenoordbos en Dijkgatbos ten zuiden van Den Oever.
  • Monument “gat in de dijk” in de Wieringermeer.
  • Vlietermonument op de Afsluitdijk.
  • Museumboerderij Jan Lont op Stroe.
  • Gebied “de Quarantaine” met pijlhuisje nabij Westerland.
  • Oorlogsmonument op Westerland.

Tevens is elke zaterdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur de visafslag in Den Oever geopend voor particulieren, u kunt hier dan zelf de meest verse vis kopen. Ook staan er diverse andere kraampjes met streekproducten. Wees er op tijd bij want op is op!


 

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland
Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland