Restaurant Basalt

Ligging

Wieringen – Den Oever

Den Oever is het op één na grootste dorp van Wieringen. Hier wonen ongeveer 2500 mensen. De naam Den Oever stamt waarschijnlijk nog uit de vroege middeleeuwse (Viking!) tijd waarin Wieringen nog deel uitmaakte van het vasteland. Alleen aan de oostkant was een verbinding met open water, de oever dus. Den Oever is gelegen aan het begin van de Afsluitdijk en daardoor het bekendst van alle dorpen van Wieringen. Verdere bekendheid is er door de vissershaven die nog altijd de thuishaven van eenbehoorlijk grote vloot is. Inwoners van Den Oever worden op Wieringen door niet Oeverse, Kroaien genoemd. Hoe die naam ooit is ontstaan is niet goed duidelijk.

Den Oever kent weinig monumenten, net als de rest van Wieringen overigens. Opvallend (zeker voor een vissersdorp) is het ontbreken van een kerk. Vroeger was er een “de kapel” die verbonden was met een gasthuis. Dit gebouw staat nu in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen.Verder is er een molen, genaamd “De Hoop” uit 1652, die onlangs volledig gerestaureerd is.

Het Viking informatie centrum is tegenwoordig, wat vroeger het huis van de aarde was. Een museum voor regionale geologie en archeologie. Naast zwerfstenen waren in het museum ook vondsten te bewonderen uit de laatste ijstijd. Het ging dan om resten van de grote ijstijdzoogdieren als de mammoet, wolharige neushoorn, reuzenhert en muskusos. Ook was hier de replica van de in 1996 op Wieringen gevonden eerste Vikingschat te bezichtigen.
Op Wieringen zijn prachtige wandel- en fietstochten te maken. Wieringen is een zeer veelzijdig eiland. Het gebied bestaat uit polders, dorpen, havens, hoogtes en laagtes, strand en dijken. Met andere woorden: het landschap van een Waddeneiland, maar dan vlakbij het begin van de afsluitdijk. Op de afsluitdijk kunt u bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de stevinsluizen. Maar er zijn nog meer hoogte punten om te bekijken. Neem de vissershaven in Den Oever, waar ons restaurant gevestigd is. Na een lekker kop koffie en een echte Wieringer Jodenkoek kunt u dag vervolgen door de polders, kogen (het laag land) en klieven (het hoog gelegen land) van Wieringen. Om vervolgens aan de andere kant van Wieringen terecht te komen. Daar kunt u de kustlijn langs het Amstelmeer vanaf Lutjestrand tot aan de haven van De Haukes bewonderen.

Als u een spannend dagje op het water wilt beleven bent u in Den Oever ook zeer op zijn plek. Zo gelegen aan de Waddenzee kunt u een groot aantal sportvisboten afhuren. Hier kunt u mee het wad op varen en daar de gehele dag geniet van de zeelucht, een hapje, drankje en vergeet het vissen niet. In het hoogseizoen zijn er opstapdagen om de zeehonden te gaan bekijken. Ook kunt u een uitleg krijgen over het wel en wee van het wad. Na afloopt kunt u dan natuurlijk heerlijk bij ons op het terras nog genieten van een overheerlijk vers gebakken visje of natuurlijk een ander overheerlijk vers gerecht.


Lees verder